Huidaandoening

Acne

De medische term voor jeugdpuistjes is acne vulgaris, oftewel acne.

Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen.

Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders.

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen.

Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven.  Acne is niet besmettelijk voor andere.

Acne conglobata is een zwaardere vorm van acne. Wanneer acne niet behandeld wordt, ontstaat bij een klein deel van de mensen acne conglobata.

Hierbij kunnen in het gezicht, in de nek en op de rug ook grote mee-eters (dubbel– en reuzencomedonen), infiltraten, bobbels, abcessen en fistels ontstaan.

Deze zorgen vaak voor littekens.

Acne is te behandelen met:

 • Acnebehandeling
 • Peeling
 • Microneedling (rest acne)

*heb je een verwijzing van je huisarts, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding via jouw zorgverzekeraar.

Couperose / Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat die het meest voorkomt bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar.

Het meest opvallende symptoom is een gelijkmatig verdeelde (diffuse) roodheid, waarbij uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn.

Bij rosacea is er sprake van terugkerende aanvallen van ‘flare-ups’ (blozen), waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn. Opvallend is dat comedonen (mee-eters) – in tegenstelling tot bij acne – niet aanwezig zijn.

Rosacea is niet te verwarren met couperose.

Bij couperose blijven kenmerken zoals puistjes en bultjes uit en is de roodheid stabiel.

Rosacea en couperose zijn chronische huidaandoeningen die niet overgaan. Wel kunnen de symptomen onder controle gehouden worden door een goede huidverzorging en het vermijden van triggers zoals:

 • Alcohol en roken
 • Koffie
 • Zuivelproducten
 • Soja en pittige specerijen
 • Hormonen, stress of overgevoeligheid
 • Geneesmiddelen

Rosacea / couperose is te behandelen met:

 • Lasertherapie
 • Peelings

Huidveroudering

Wanneer een persoon ouder wordt verandert de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan.

Dit is een normaal en onvermijdelijk verschijnsel. De snelheid en mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald.

Daarom is het belangrijk om de huidconditie optimaal te houden en zo de degeneratie af te remmen. Dit doen we door de huid maximaal te verzorgen, zodat deze fris en gezond wordt en blijft.

Huidveroudering is te behandelen met:

 • Facials
 • Peelings
 • Microneedling
 • Bindweefselmassage

Littekens

Littekens zijn (soms gevoelige) huidafwijkingen die ontstaan bij een verstoorde wondgenezing. Bijvoorbeeld na infecties, een trauma, een chirurgische ingreep of door acne. We onderscheiden 4 verschillende soorten littekens

 • Atrofisch: is verzonken in de huid.
 • Hypertrofisch: is verhoogd, rood en dik. Kunnen jeuken of pijnlijk zijn.
 • Keloïd: is verhoogd, rood en dik. Maar bevindt zich ook buiten het wondgebied.
 • Striae: bevind zich in de huid en wordt veroorzaakt doordat de huid te snel uitrekt. (bijvoorbeeld bij zwangerschap)

Pigment

Bij pigmentatie maken we onderscheid tussen melasma, hyperpigmentatie en hypopigmentatie.

Bij hypopigmentatie zijn er te weinig of volledig ontbrekende melanocyten, deze aandoening kan niet behandeld worden.

Melasma komt vaak voor na veranderingen in de hormoonhuishouding en zien we voornamelijk bij vrouwen. (denk bijvoorbeeld aan zwangerschap)

Hyperpigmentatie ontstaat vaak na beschadiging of veroudering van de huid.

Pigmentatie is te behandelen met:

 • Facials
 • Peelings
 • Microneedling

Acne

Acne is een huidaandoening die voorkomt op zowel jongere als oudere leeftijd. Acne ontstaat door verstopping of ontsteking van de talgklier, onder invloed van stress, medicatie, eetgewoontes, hormonen etc. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders.

Acne op jongere leeftijd kennen we vaak onder de term jeugdpuistjes. De medische term hiervoor is Acne Vulgaris. Hoewel acne een vrij “gewoon” verschijnsel is wordt het vaak als hinderlijke en cosmetisch storend ervaren. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven.

Acne is te behandelen met:
– Acnebehandeling
– Peeling
– Microneedling

In onze praktijk kunt u terecht voor een compleet behandelplan zodat u weer kunt genieten van een gezonde en mooie huid.

*heeft u een verwijzing van uw huisarts, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding via uw zorgverzekeraar.

Huidveroudering

Huidveroudering is een normaal verschijnsel en is onvermijdelijk bij alle mensen. Huidveroudering begint eigenlijk al vanaf de twintigste jaar maar wordt pas echt zichtbaar tussen de 35ste en 40ste jaar.

Littekens

Littekens zijn een onderdeel van het huidherstel. Hoe dieper of groter de beschadiging is geweest, hoe groter de kans op een litteken. Ook het krabben en pulken aan korstjes kan ervoor zorgen dat er een litteken ontstaat.

Pigment

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die je huid kleur geeft. Bepaalde huidcellen maken zakjes met pigmentkorrels aan. Deze worden doorgegeven aan de hoorncellen in de bovenste huidlaag, de opperhuid.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat die het meest voorkomt bij personen (meestal vrouwen) tussen de 30 en 50 jaar. De oorzaak hiervan is niet bekend. Het meest opvallende symptoom is een gelijkmatig verdeelde (diffuse) roodheid, waarbij uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn. Bij rosacea is er sprake van terugkerende aanvallen van ‘flare-ups’ (blozen), waarbij de roodheid in het gezicht verergert en puistjes en bultjes zichtbaar kunnen zijn. Vanwege de puistjes wordt de aandoening ook wel ‘acne rosacea’ genoemd, maar zij heeft niets met acne van doen .

Couperose is ook een chronische, vaak erfelijke, huidaandoening waarbij we meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gelaat zien. Bij couperose blijven kenmerken zoals puistjes en bultjes uit en is de roodheid stabiel. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat rond het dertigste levensjaar begint en vooral bij mensen met een blanke huid voorkomt.

Wel kunnen de symptomen onder controle gehouden worden door een goede huidverzorging en het vermijden van triggers zoals:
– Alcohol en roken
– Koffie
– Zuivelproducten
– Soja en pittige specerijen
– Hormonen, stress of overgevoeligheid
– Geneesmiddelen

– Uv-stralingen

– Overgang van kou naar warmte

Rosacea / couperose is te behandelen met:
– Peelings